Kontakt@Naturligeprodukter.dk

Historien om de søde fristelser

En sød lille ting, der nydes i løbet af dagen. En lille godbid af noget sødt – der glæder, frister og giver et behagelig kick af velvære og energi. Søde sager har det med at skabe stor glæde hos os mennesker – og har eksisteret mange tusinde år tilbage i historien.

Helt tilbage til forhistorisk tid, har vi mennesker haft en sød tand. Forskere har fundet hulemalerier der viser illustrationer af, hvordan stenalderfolk høstede honning fra bistader. Derfor ved man, at menneskets smag for den søde honning, kan dateres helt tilbage til 8.000 år før vor tidsregning.

Senere i historien begyndte man at bruge sukkerrør til at fremstille det sukker vi kender så godt i dag. Man ved bl.a., at man i Indien helt tilbage i år 2.000 f.v.t., begyndte at blande sukker med mælkelignende produkter og derved fremstillede en form for slik eller karamel. Denne forholdsvis simple metode med opvarmning af sukker, mælk og fedtstoffer er gennem årene blevet benyttet i det meste af verden og senere blevet raffineret til at kunne producere nogle af de sliktyper og karameller vi kender i dag.

Fra ældgamle persiske bøger, ved man, at mandler blev brugt sammen med sukker, til at fremstille søde kager og karameller – det samme er gældende for det meste af den arabiske verden.

Lakridsrod har været brugt i årtusinder for sine gode medicinske egenskaber, men i Middelalderen begyndte  man at blande lakridsrod med sukker og anisfrø, for at gøre smagen bedre og mere spiselig. Det var den spæde begyndelse på lakridspastiller som vi kender dem i dag.

 

Innovation & Tradition hos Karamelleriet

Det virker som om mennesket gennem alle tider har haft en naturlig trang til søde sager, og der har fra starten været kreative og opfindsomme fabrikanter der løbende har fundet på nye produkter, der kunne tilfredsstille den søde gane. Tænk bare på hvor mange produkter der findes i handlen i dag. Det søde guf ligger lige i øjenhøjde i de fleste butikker, supermarkeder og bagerforretninger.

Mens slik og søde sager i dag ofte betegnes som usundt og måske er produceret af tvivlsomme ingredienser, så der også folk der betragter søde sager som et fagligt håndværk. Flere nye producenter, som fx www.karamelleriet.com, tager gamle traditioner i brug, blander med nye idéer og insisterer på brug af ingredienser i høj kvalitet. Resultatet kan således være nye typer af lækkerier, som blander traditionelle produkter med ny smag, som fx lakridskarameller eller karameller med chokolade.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *